Duurzaamheid

Duurzame confetti!?

Evenementen zijn een feestje! En bij een feestje horen slingers, ballonnen én confetti! Toch? Afgelopen festivalseizoen heb ik een duurzaamheidsscan gedaan bij een evenement waar confetti gebruikt werd want: ‘geen confetti, geen feestje’. Heiligt het doel in dit geval de middelen? Bestaat er zoiets als duurzame confetti?

De basis: wat is duurzaamheid?

De term duurzaamheid wordt veel en tegenwoordig vaak gebruikt. Duurzaamheid is voor elke organisatie en voor ieder doel anders. De kern zou voor iedereen hetzelfde moeten zijn, namelijk; het bijdragen aan een wereld waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Maar is dat niet een heel groot doel? En hoe doe je dat op evenementengebied?

Meer lezen over duurzaamheid op evenementengebied? Lees dan ook zeker deze artikelen!

Confetti als metafoor

Laten wij confetti als metafoor gebruiken. Waarom nemen wij als organisator van een evenement de keuze om, als het op details aankomt, toch steeds weer te kiezen voor de vaste patronen, ofwel: we willen duurzaam zijn, maar we willen wel confetti.

Voorbeeld: Voor een evenement wil je informatieboekjes laten drukken (want je wil je bezoekers graag iets inhoudelijks meegeven) en dat wil je doen op FSC-papier (FSC is het keurmerk voor duurzame bosbouwproducten). De leveranciers waar jouw bedrijf mee werkt en die op de lijst van de inkoopafdeling staan kunnen alle drie niet leveren. Hoe makkelijk is het dan om toch maar op ‘gewoon’ papier te drukken? Nog makkelijker is natuurlijk om het informatieboekje online te verstrekken maar het gaat even om het voorbeeld van de ‘confetti’. Waarom ga je niet met de inkoopafdeling in gesprek? Hoe snel kunnen nieuwe leveranciers toegevoegd worden aan de lijst met leveranciers? Waar moeten ze aan voldoen en kunnen wij een ‘try-out’ periode overeenkomen? Zo krijg jij je ‘duurzame confetti’ en jouw bezoekers hun ‘feestje’.

Hoe gebruik ik dan ‘confetti’ op m’n evenement?

Bovenstaand voorbeeld is een erg makkelijk voorbeeld. Hiermee wordt aangegeven dat je niet altijd voor de simpele, meest voor de hand liggende oplossing hoeft te gaan. Kijk eens naar de ‘beren op de weg’ waar jij steeds tegenaan loopt tijdens het organiseren van een evenement? Heb je te weinig tijd om goed voor het evenement te gaan zitten om je hierin te verdiepen en pak je daarom steeds hetzelfde draaiboek? Is het lastig om vanwege samenwerkingsovereenkomsten met nieuwe, kleinere leveranciers te werken? Heb je niet voldoende kennis van duurzaamheid op evenementengebied? Het is dan lastig om verandering te bewerkstelligen. Het kan helpen om een externe partij erbij te betrekken om je op weg te helpen. Je maakt dan samen een plan dat volledig aansluit op jouw evenement(en) zodat je in de tijd die je hebt een duurzaam evenement kan neerzetten.

Bestaat duurzame confetti?

Elk evenement kan verduurzamen. Het maakt niet uit op welk niveau je als organisatie zit. Daarin dien je altijd bij de basis te beginnen. Waar sta je nu en waar wil je naartoe? Durf hierin eerlijk te zijn.

Vind je het trouwens nog lastig om met duurzaamheid aan de slag te gaan? Stel dan hieronder in de comments jouw vraag. Ik denk graag met je mee!

En nu… duurzame confetti… bestaat het? Niet echt. Ook al maak je confetti van duurzaam materiaal zoals groeipapier (papier met zaadjes erin gedrukt), dan nog blijft het vaak liggen. Het klinkt heel onschuldig en zelfs positief wanneer groeipapier als confetti wordt gebruikt. Het verspreidt tenslotte zaadjes en er komen leuke bloemetjes en plantjes uit. Je weet niet zeker welke plantjes eruit komen en waar ze terecht komen wat zorgt voor wildgroei van vreemde planten en in sommige gevallen zelfs voor verstoring van het ecosysteem. Geen goed idee dus. Wil je echt ergens mee strooien? Maak dan confetti van blaadjes. Een natuur eigen product wat je kunt recyclen. 

Ik ben benieuwd, waar loop jij tegenaan tijdens het verduurzamen van jouw evenement? En heb je hier specifieke vragen over? Stel ze hieronder. Dan geef ik daar graag antwoord op!

Laura den Houdijker

Ik ben Laura den Houdijker en ik lever mijn bijdrage aan een gezondere wereld door evenementenorganisatoren, -bureau's en -locaties te adviseren over het duurzaam organiseren van evenementen. Als freelancer heb ik veel mooie evenementen mogen organiseren. Echter begon er iets te knagen… waarom gooien wij zoveel weg tijdens en na een evenement? En kunnen wij geen dingen produceren die op een eerlijke manier gemaakt zijn, van een natuurvriendelijk materiaal en die we vaker kunnen gebruiken? Tijdens deze zoektocht heb ik Eerlijke Evenementen opgericht, een organisatie en adviesbureau op het gebied van duurzame, zakelijke evenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close